zaterdag 12 juli 2014

Dag 23 vd 100HAPPY dagen FIT BY FOOD

Paardenkracht in een goddelijke marinadeTerwijl ik naar 22 mannen zit te kijken die strijden om de derde plaats van het WK zou ik ze willen voorzien van mijn paardenkracht recept. Ik maakte het laatst voorafgaand aan een wedstrijd waarin we wonnen in de laatste tien minuten. Ik ben bevoorrecht met mijn slager Bep die haar vee zelf verzorgt, laat slachten en zorgt dat de dieren een goed leven hebben geleid. En dat proef je. Haar paardenbiefstukken zijn zo mals. 






Even kort bakken en daarna in dunne plakjes laten marineren in verse gember (3cm) gevijzeld met 2 tenen knoflook, sesamolie, rijstazijn en Japanse sojasaus. Alsof er een engeltje over je tong piest. En dan wel een engeltje waar je zo sterk als een paard van wordt. Je hebt er een geweldig picknickrecept mee dat je zowel lauwwarm als koud kunt eten.


Paardenvlees heeft erg ter discussie gestaan. In feite is het één van de eiwitrijkste vleessoorten. Spieren bestaan uit eiwit. Dus alleen wanneer een dier flink bewogen, gevlogen, gerend, gezwommen heeft bevat het eiwit. Een rund en vooral een varken bevat meer toxisch vet dan eiwit. Hier volgt even een lesje voor wie geïnteresseerd is in de voordelen van paardenvlees. Ik respecteer de vegetariërs en hoop hen niet tegen het hoofd te stoten. Ik vraag jullie onderstaande kennis tot je te nemen.

1.Eiwitten dienen in de eerste plaats als bouwstof. Ons lichaam gebruikt ze onder meer voor de opbouw en het herstel van weefsels (spieren en organen). Paardenvlees bevat veel eiwitten en heeft een hoge biologische waarde. Dit wil zeggen dat het vlees essentiële aminozuren bevat (dit zijn de bouwstenen van eiwitten), die bovendien in de juiste verhouding aanwezig zijn zodat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen.

2. De beste energieleveranciers voor ons lichaam zijn koolhydraten en vetten. Koolhydraten komen in paardenvlees in zeer kleine hoeveelheden voor. Ze komen vooral in spierweefsel voor als glycogeen, maar worden tijdens de rijping van vlees grotendeels omgezet in melkzuur. Hierdoor krijgt het vlees een typisch aroma, en een bruinkleuring en wordt het vlees malser.

3. Algemeen zijn vetten een onmisbare energiebron en zorgen ze voor het behoud van onze lichaamstemperatuur. Ze bevatten vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K) en essentiële vetzuren die alleen via de voeding kunnen opgenomen worden. Bij het bakken vindt er een grote vetopname plaats. Het is daarom belangrijk om slechts een beperkte hoeveelheid vetstof toe te voegen bij de bereiding van vlees. Het cholesterolgehalte van paardenvlees is minimaal en het vlees is bovendien zeer licht verteerbaar. Paardenvlees is mager vlees.

4. Vitaminen zijn onontbeerlijk voor een correcte werking van alle lichaamsfuncties en moeten in kleine hoeveelheden opgenomen worden via de voeding. Bij een tekort aan één of bepaalde vitaminen zullen er ziekteverschijnselen optreden. Paardenvlees bevat veel vitamines van de B-groep. Sommige van deze vitaminen kan men enkel terugvinden in dierlijke producten zoals vitB12 waar veel mensen tegenwoordig een tekort aan hebben.Vitamine B12 speelt een rol bij het aanmaken van DNA en zorgt ervoor dat het zenuwstelsel correct kan functioneren. Vitamine B12 kan men alleen terugvinden in dierlijke producten. Het menselijk lichaam kan evenwel een voorraad van 5 jaar aanleggen van dit vitamine. Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, is onmisbaar bij de koolhydraat- stofwisseling en zorgt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Bij een te kort aan thiamine door hoog suiker- en/of alcoholverbruik, kunnen er hartklachten of aantasting van het zenuwstelsel voorkomen. Vitamine B6 is belangrijk voor de synthese en afbraak van aminozuren.

5. Mineralen moeten, net zoals vitaminen, in kleine hoeveelheden worden opgenomen via de voeding. Ze spelen een rol bij diverse lichaamsprocessen en zijn uiterst belangrijk voor een correcte werking van ons lichaam. Belangrijk om weten is dat mineralen die afkomstig zijn van planten minder goed opgenomen worden dan diegene die van vlees afkomstig zijn. Dus we nemen makkelijker mineralen op via de consumptie van vlees dan via plantaardige voedingsmiddelen. Mineralen die rijkelijk aanwezig zijn in paardenvlees zijn onder ander zink en ijzer. Zink draagt bij aan de stofwisselingsprocessen en zorgt voor celdelingen en vernieuwing van lichaamsweefsels. Te weinig zink kan leiden tot symptomen als huidafwijkingen, verminderde reukgevoeligheid en groeivertraging.
IJzer is een belangrijk onderdeel van de rode bloedkleurstof (hemoglobine) in het lichaam. Hemoglobine is een eiwit dat zorgt voor het zuurstoftransport. Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede met als algemene symptomen vermoeidheid, bleekheid en duizeligheid.

PS Mijn mannen waren HAPPY met dit recept en met de huidige tussen stand 0-2 na 28' ;-))



Geen opmerkingen:

Een reactie posten